Ordlista

Ordlista

Det finns mycket nytt i studentlivet och det är svårt att hålla reda på allt. Här förklarar vi några av de makalösa "upsalienska" begrepp och fenomen som ni kommer stöta på under eran studietid.

Ackis - Förkortning för Akademiska sjukhuset, behövs det sägas mer?

Ak/dk – I Uppsala börjar studenterna sällan eller aldrig prick på klockslaget utan ofta med en så kallad akademisk kvart, Ak. Det kommer ursprungligen från långt tillbaka i tiden då studenterna inte hade egna vackra klockor, utan följde domkyrkans klockslag. När klockorna slog prick så hade studenterna exakt en kvart på sig att ta sig till skolan och det lever kvar än idag. Står det att man börjar 9 på schemat betyder det alltså att man ska komma någonstans mellan 09.00-09.15. Står det däremot på schemat 09.00 betyder det att man ska infinna sig prick, ofta vanligt vid exempelvis tentor. Dk står för dubbel kvart och innebär alltså halv. 18dk betyder alltså att man ska infinna sig mellan 18.00-18.30. Det är vanligt vid gasquer och liknande.

Bas - Blivande civilingenjörer, högskoleingenjörer, kandidater samt ämneslärare som går basårsutbildningen! 

BMC - Förkortning för Biomedicinskt centrum. Hem för forskning och utbildning inom biologi, farmaci, kemi, medicin och kostvetenskap.

Cykel – Fordon med två hjul, två pedaler och förhoppningsvis ett styre. Det är studentens bästa vän då Uppsala är så pass litet (eller stort) att man kan ta sig överallt med cykel. Har du inte en cykel kan det vara bra att skaffa en! Många cyklande studenter saknar både körkort och trafikvett så se upp på vägarna!

CSN – Studielån och studiebidrag betalas ut av CSN. Man måste ansöka om lån och bidrag varje läsår. Värt att tänka på vad gäller CSN är att de inte betalar ut retroaktivt, så var noga med att ansöka och studieförsäkra direkt när du blivit inskriven på första kursen du läser. 

Ansök i tid, för pengar växer inte på träd (det gör bananer).
 

EBC -  Förkortning för Evolutionsbiologiskt centrum. Hem för forskning och utbildning inom genetik, ekologi och biologi. 

Eko - Förkortning för Ekonomikum. Hem för forskning och utbildning inom ekonomi och samhällsvetenskap.

Ekoparken - Namnet som lyder på den omtalade parken bakom Ekonomikum, the place to be under valborg i Uppsala.

Fyrisån – Den berömda ån som flyter genom Uppsala. Den är en perfekt plats för en välbehövlig glasspaus i vårsolen eller en mysig promenad i vinterkylan. Fyrisån innehåller även en okänd men stor mängd cyklar som fått offra sig för människors obotliga behov att kasta cyklar i vattnet. Parkerar du din cykel nära Fyrisån, lås fast den!

Forsränningen – Det är även i Fyrisån som den årliga och berömda forsränningen äger rum. Det är då tusentals studenter samlas runt ån för att se rännare bekämpa vårflodens kraft med egenbyggda pimpade flottar. Flottarna byggs på forsfestivalområdet, som är öppet under forsfestivalen veckan före valborg. Där samlas alla studenter för att begrunda flottbygget, roa sig på aktivitetsområdet och umgås i solen. Vill du ha mer information från Forsränningen så kan du gilla deras facebooksida!

Flogstavrålet – I studentområdet Flogsta brister alla studenter ut i ett rungande vrål varje kväll klockan 22.00. Antingen går de ut på gatan eller öppnar fönstret, allt för att visa sin tentaångest eller kanske bara helt enkelt för att det är kul med en "kör". Vem vet? Vill du skrika halsen av dig är det i Flogsta du ska vara på kvällen.

Gasque – En formell, flerrätters middag där klädkoden ofta är kavaj. På gasquen finns det även regler för hur man skålar men givetvis finns det spex och sång där också! Gasquer anordnas ofta av nationerna med jämna mellanrum och är ett ypperligt tillfälle att njuta av god mat, klä upp sig och träffa andra studenter från Uppsala.

Geocentrum - Hem för forskning och utbildning inom geovetenskaper. 

ITC - Förkortning för Informationsteknologiskt centrum. Ett av två områden på campus Polacksbacken där institutionen för datavetenskap och informationsteknologi håller till.

Microkö - På Polacks och Ångström så köar man till microvågsugnarna med sin matlåda! Man lägger helt enkelt sin matlåda på bänken under microvågsugnarna sist i kön. Man bör fråga var sist i kön är om det är oklart. Microkö gäller inte på alla campus i Uppsala, så var försiktiga!

Nation - En organisation som erbjuder väldigt mycket till studentlivet i Uppsala. Det finns 13 nationer i Uppsala och du kan hitta mer info om dem på vår nationssida!

Nationskort - Är kort och gott ett bevis på att du är Uppsalastudent, kallas även för kårleg (vilket hänger kvar sedan medlemskap i Uppsala Studentkår var obligatoriskt). Med nationskortet kommer du in på alla nationer och får studentrabatter i utvalda affärer och liknande. Nationskortet är detsamma som mecenatkortet (som dessutom finns i digitalt format) och utmärker sig genom de kår- och nationsloggor som finns tryckta på kortet.

Naturvetarbalen - UTN:s traditionella bal som anordnats på Uppsala slott. Balen, som sägs vara UTN:s elegantaste arrangemang, har sen 1985 anordnats vartannat år. Nästa gång är 2020. Gilla deras facebooksida om du vill ha mer information om dem.

Nya Ångström - Blivande hus 9 och hus 10 som håller på att byggas i anslutning till Ångströmlaboratoriet

Polhacks - UTN:s årliga spel-event som hålls på våren. Polhacks är ett LAN som även har en hel del annat vid sidan av för de som inte vill vara där och spela dator. Gilla deras facebooksida om du vill få mer information om dem.

Rackis - Förkortning för Rackarberget, ett studentområde i Uppsala som är beläget bakom Ekonomikum. 

Rebusrallyt - UTN:s rebusrally går av stapeln varje år på hösten och är en heldag med aktiviteter. Rebusrallyt går ut på att deltagarna, som är uppdelade i lag där varje lag har varsin bil följer ett spår av rebusar på en resa runt i Uppland. Gilla deras facebooksida om du vill få mer information om dem. 

Recce – Förkortning av det vackra ordet recentior och är inget annat än en förstaårsstudent på universitetet. Eftersom du inte läser universitetskurser är du ingen recce ännu.

SiggeB - Förkortning för Siegbahnsalen, Ångströmlaboratoriets största hörsal.

Sittning – En middag, ofta tvårätters, där man umgås, sjunger sånger och spexar. Spontansång och bordsskålar är inte ovanligt förekommande! Sittningar arrangeras ofta av sektioner eller andra organisationer.

SLU - Förkortning för Sveriges Lantbruksuniversitet

Släpp – Efter sittningar och gasquer blir det ofta ett släpp då studenter som inte varit med på själva sittningen/gasquen får komma och dansa loss på den efterkommande klubben. Det är då alla dansgolv öppnas och partyt börjar.

Spex – Ordet spex kommer ursprungligen från ordet spektakel. Inom studentvärlden är spex antingen improviserade eller planerade. De är till för att underhålla på exempelvis sittningar och kan vara allt från teater till skönsång (om spexarna kan sjunga förutsatt!) och brukar vara otroligt uppskattade. Gillar man exempelvis att skriva teatermanus, sjunga eller bara släppa loss på scen så är spex ett förpillande bra tillfälle!

Udda kavaj – På sittningar finns det väldigt många olika typer av klädkoder, alltså vilken typ av kläder som är lämpliga att bära. Udda kavaj innebär antingen kavaj med helst skjorta, klänning eller kjol. Ledorden är helt och rent. Denna klädkod används ofta på de första sittningarna på studietiden eftersom alla kanske inte hunnit skaffa sig en hel kostym ännu.

UTN – Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Det är studentkåren som är till för studenterna inom den teknisk–naturvetenskapliga fakulteten. De finns för oss studenter och de finns överallt! De har studiesocial och utbildningsbevakning. Vill du plugga utomlands kan de hjälpa dig att hitta rätt. Läs mer på deras hemsida www.utn.se UTN arrangerar även evenemang såsom Naturvetarbalen, Polhacks, Forsränningen och Basårsmottagningen. Det är dessutom alldeles gratis att gå med i UTN, bli medlem här !

UTN–sångbok – Sångboken som är skapad av Uppsala teknolog-– och naturvetarkår. Den innehåller många vackra och bedårande sånger som vi älskar att sjunga på gasquer och sittningar! Sångboken går att köpa av Baskå under mottagningen eller i UTN:s kårhus Uthgård.

Utnarm - UTN:s arbetsmarknadsmässa som hålls på hösten. Utnarm är ett jättebra tillfälle att spana in arbetsmarknaden och knyta viktiga kontakter. Vill du ha mer information från Utnarm så kan du gilla deras facebooksida!

Uthgård – Uppsala teknolog- och naturvetarkårs fina kårhus. En liten röd stuga med vita knutar på Polacksbacken.

UU - Förkortning för Uppsala Universitet

Ångan - Förkortning för Ångströmlaboratoriet. Ett av två områden på campus Polacksbacken där institutionerna för fysik och astronomi, kemi, matematik och teknikvetenskaper håller till.

TD-mottagningen – Mottagningen för alla teknologer och datavetare.

MFK-mottagningen – Mottagningen för matematiker, kemister och fysiker.

GB-mottagningen – Mottagningen för biologer och geovetare.

Uppdaterad: 30 juli, 2020